Wykonanie
Kiedy chcę coś upiec, najczęściej korzystam z http://www.mojewypieki.com/Nie zdarzyło mi się nigdy trafić na zły przepis. I oczywiście najbardziej podoba mi się wersja "dla maszynistów" Przyznaję, zawsze z tej wersji korzystam więc ciasto tradycyjne nie było przeze mnie testowane - ale tylko dlatego że wygodna jestem!
Bułki hamburgerowe z tego przepisu są pyszne i kiedy tylko wiem ,że
mięso na hamburgery czeka w lodówce - piekę je.
Tak więc cytując :składniki ( 8 dużych
bułek ):3/4 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
masła roztopionego i wystudzonego1 1/2 łyżki
cukru (
daję mniej - 1 łyżeczkę )3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka (4 g )
drożdży instant lub 8 g świeżych1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennejdodatkowo1
żółtkołyżka
mlekasezam do posypaniawykonanie
Wodę,
mleko,
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać
drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę
mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki . Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. w maszynie do
chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.