ßßß
Domowe bułki hamburgerowe są niezastąpione. Sklepowe są zwykle zbyt miękkie, zaparowane i po prostu sztuczne. Robiąc domowego hamburgera chciałam zadbać o każdy szczegół, abym mogła cieszyć się smakiem zdrowego fast fooda ;)Przepis pochodzi z bloga Liski . Bułki wyszły mięciutkie, lekko słodkie z delikatnie chrupiącą skórką. Idealne! Wykorzystałam 2 sztuki, a resztę zamroziłam, więc wkrótce dam Wam znać jak smakują po rozmrożeniu ;)A już jutro przepis na beef burgera :)Składniki (na ok. 7-8 bułek):3/4 szklanki ciepłej wody1/3 szklanki mleka w proszku2 łyżki masła roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki cukru3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka drożdży instant1 jajko2,5 szklanki mąkiwykończenie:1 jajko lub samo żółtko1 łyżka mlekasezamPrzygotowanie:Do dużej miski wlej wodę i wymieszaj w niej cukier, drożdże, mleko w proszku i masło. Odstaw na 10 minut. Dodaj jedno jajko, 1 szklankę mąki, sól i wymieszaj. Powoli zagnieć ciasto dodając stopniowo resztę mąki. Ciasto musi być elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.Zagniecione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 45minut.Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części (u mnie wyszło 7 sztuk) i uformuj z nich kulki. Wykładaj je na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia i lekko spłaszcz palcami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i obsyp obficie sezamem. Wstaw do rozgrzanego do 200*C piekarnika i piecz przez ok. 15minut.Smacznego :)