Wykonanie
Domowe
bułki hamburgerowe są niezastąpione. Sklepowe są zwykle zbyt miękkie, zaparowane i po prostu sztuczne. Robiąc domowego hamburgera chciałam zadbać o każdy szczegół, abym mogła cieszyć się smakiem zdrowego fast fooda ;)Przepis pochodzi z bloga Liski .
Bułki wyszły mięciutkie, lekko słodkie z delikatnie chrupiącą skórką. Idealne! Wykorzystałam 2 sztuki, a resztę zamroziłam, więc wkrótce dam Wam znać jak smakują po rozmrożeniu ;)A już jutro przepis na beef burgera :)Składniki (na ok. 7-8
bułek):3/4 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
masła roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant1
jajko2,5 szklanki
mąkiwykończenie:1
jajko lub samo
żółtko1 łyżka
mlekasezamPrzygotowanie:Do dużej miski wlej
wodę i wymieszaj w niej
cukier,
drożdże,
mleko w proszku i
masło. Odstaw na 10 minut. Dodaj jedno
jajko, 1 szklankę
mąki,
sól i wymieszaj. Powoli zagnieć ciasto dodając stopniowo resztę
mąki. Ciasto musi być elastyczne i nie powinno przyklejać się do dłoni.Zagniecione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 45minut.Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części (u mnie wyszło 7 sztuk) i uformuj z nich kulki. Wykładaj je na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia i lekko spłaszcz palcami. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem z dodatkiem
mleka i obsyp obficie
sezamem. Wstaw do rozgrzanego do 200*C piekarnika i piecz przez ok. 15minut.Smacznego :)