ßßß
Składniki:3/4 szkl cieplej wody1/3 szkl mleka w proszku2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki cukru3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka drożdży instant1 jajko2,5 szklanki mąkiDo posmarowania bułek:1 żółtko1 łyżka mlekasezamWykonanie:Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).Powoli dodawać resztę mąki.Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.Po upieczeniu ostudzić./wydrukuj przepis/