Wykonanie
Bułeczki robiłam dość przypadkowo. Odkryliśmy, że nie mamy nic do kotletów, które zrobiłam, a że akurat było święto nie było innego wyjścia jak zakasać rękawy. Muszę powiedzieć, że są one rewelacyjne, mięciusieńkie, przesmaczne. Baa tak smaczne, że przed wieczorem musiałam zrobić drugą porcję, bo zabrakło na kolację.Bułeczki te pokazywały już Majanka, Atinka i Liska .
Składniki:3/4 szkl cieplej
wody1/3 szkl
mleka w proszku2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant1
jajko2,5 szklanki
mąkiDo posmarowania
bułek:1
żółtko1 łyżka
mlekasezamWykonanie:
Wodę,
mleko,
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać
drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagnieść (można mikserem).Powoli dodawać resztę
mąki.Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawic do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośniete bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.Po upieczeniu ostudzić./wydrukuj przepis/