Wykonanie
Niezbędne do prawdziwych hamburgerów (o których już niedługo :)), ale sprawdzą się też jako bułeczki
śniadaniowe. Lekko podpieczone, smakują świetnie nawet kilkudniowe. Polecam!
źródło przepisu: majanaboxing.blox.plskładniki na 8 sztuk3/4 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1 1/2 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soliłyżeczka
drożdży instantjajko2 1/2 szklanki
mąkiponadtoż
ółtkołyżka
mlekasezam do posypania
Wodę,
mleko,
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać
drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę
mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem.Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego!