Wykonanie
Bułki hamburgerowe w nieco zdrowszej,
razowo- żytniej wersji. Ciasto jest nieco bardziej zbite niż w tradycyjnej wersji. Upiekłam je do podania wegetariańskich burgerów z
cieciorki- przepis już dzisiaj po południu.Składniki (8 małych
bułek):3/4 szkl cieplej
wody1/3 szkl
mleka w proszku2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instant1
jajko1 szklanka
mąki żytniej razowej1,5 szklanki
mąki żytniej chlebowej (typ 720)Do posmarowania
bułek: 1
żółtko,1 łyżka
mleka,
sezam (jasny lub ciemny)Wykonanie:
Wodę,
mleko,
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać
drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagnieść (można mikserem). Powoli dodawać resztę
mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki.Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem, posypać
sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.Smacznego!(przepis Marthy Stewart, znaleziony na blogu White
Plate, zmieniłam jedynie rodzaj
mąki i
sezamu)