ßßß Cookit - przepis na Razowe bułki hamburgerowe z mąki żytniej

Razowe bułki hamburgerowe z mąki żytniej

nazwa

Wykonanie

Bułki hamburgerowe w nieco zdrowszej, razowo- żytniej wersji. Ciasto jest nieco bardziej zbite niż w tradycyjnej wersji. Upiekłam je do podania wegetariańskich burgerów z cieciorki- przepis już dzisiaj po południu.
Składniki (8 małych bułek):
3/4 szkl cieplej wody
1/3 szkl mleka w proszku
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720)
Do posmarowania bułek: 1 żółtko,1 łyżka mleka, sezam (jasny lub ciemny)
Wykonanie:
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem). Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!
(przepis Marthy Stewart, znaleziony na blogu White Plate, zmieniłam jedynie rodzaj mąki i sezamu)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/06/razowe-buki-hamburgerowe-z-maki-zytniej.html