Wykonanie
Małymi kroczkami, przygotowuję wielkanocne menu. Zaczynam wcześnie, bo mam małego pomocnika, który też eksperymentuje z jedzeniem, tyle, że on na podłodze i tworzy prawdziwy tor przeszkód ;)Rok temu zrobiłam wytrawny sernik z
tuńczykiem, ale nie wzbudził zachwytu, wręcz nie został zauważony, a kosztował mnie mnóstwo czasu. W okresie przedświątecznym, czas jest najcenniejszy, dlatego szukam rozwiązań szybkich, ale nie kosztem smaku. Pierwszą, stałą, jak twierdzą Panowie, propozycję już znalazłam :)
Składniki na tartę o średnicy 24 cm:1 opakowanie
ciasta francuskiego3 ugotowane
jajka1 puszka
tuńczyka w oleju6 plastrów
mozzarelli, w kostkę3
oliwkikilka
kaparów3 łyżki
oleju z
tuńczyka3 garście
rukolimasa jajeczna3
jajka3 łyżki kremowego
jogurtu naturalnego3 łyżki posiekanego
szczypiorkupłaska łyżeczka
białej soli himalajskiej1/4 łyżeczki
kurkumy, kuminu,
gałki muszkatołowej, świeżo mielonego
pieprzupół łyżeczki
suszonego estragonu, koniecznie
Formę do tarty wysmarować
masłem, wykleić spód i boki
ciastem francuskim, położyć papier do pieczenia i obciążyć, na przykład,
fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki masy jajecznej. Ostudzić lekko podpieczony spód i wylać masę. Posypać pokrojoną
mozzarellą, ułożyć połówki
jajek, kawałki
tuńczyka, ozdobić
oliwkami,
kaparami i piec, w tej samej temperaturze, 30 minut.
Podać na
rukoli polanej łyżką
oleju z
tuńczyka.