Wykonanie
Dzięki naszej wizycie na Targu
Śniadaniowym w Poznaniu miałam okazję podejrzeć rewelacyjny przepis na naleśniki
śniadaniowe... Na profesjonalnej naleśnikarni mistrzowie naleśników tworzyli cuda, które spróbowałam przygotować w domu, na zwykłej patelni teflonowej... Eksperyment zaliczam do bardzo udanych - smak trafiony bezbłędnie :)
Składniki:ciasto naleśnikowe: 3
jajka + 1 szkl.
mleka + 1,5 szkl.
wody + szczypta
soli +
mąka (niestety wsypałam na oko - ciasto musi być dość rzadkie, by się pięknie "rozlewało" po patelni)
rukolasurowe
jajkamozzarella tarta - wiórkiplastry
szynki konserwowejsos pomidorowy/ketchup/ chutneyposiekany
szczypiorekolej do smażeniaSposób przygotowania:Rozgrzaną patelnię posmaruj za pomocą ręcznika papierowego
olejem. Zmniejsz ogień pod patelnią i wylej na patelnię jedną wazówkę ciasta i poruszając patelnią rozprowadź ciasto na całej powierzchni.
Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, przewróć na drugą stronę. Na usmażoną stronę naleśnika (wciąż pozostającego na patelni) wybij jedno surowe
jajko i za pomocą
łopatki rozprowadź
jajko po powierzchni ciasta.
Gdy zacznie się lekko ścinać, posyp tartą
mozzarellą,
szczypiorkiem, połóż plaster
szynki, kilka liści
rukoli i polej kilkoma łyżkami
sosu pomidorowego. Złóż w kopertę (nadal na patelni) i zsuń na talerz...