Wykonanie
Oto przepis na tartę, którą przygotowałam ponad tydzień temu, gdy jeszcze towarzyszyła nam prawdziwie letnia pogoda. Zrobiłam ją w piątkowy wieczór, więc na talerzu zawitała u mnie dopiero kolejnego dnia na późnym śniadaniu na balkonie :) w towarzystwie sałatki i
soku pomidorowego... Ciepłe promienie słońca, szumiące brzozy i śniadanie na świeżym powietrzu przypomniały mi wakacje z siostrą przed dwoma laty... Hmm, zamknęłam oczy, wyciągnęłam się wygodnie na krześle i poczułam, jakbym znalazła się tam ponownie... gorąca Bułgaria, leniwe poranki, przepyszne posiłki na tarasie, odprężający szum morza i delikatne powiewy wiatru, piasek przypominający ziarna
sezamu, urokliwy stary Sozopol... Było wspaniale! :) Chciałabym znaleźć się tam ponownie!
Składniki*:1 opakowanie
ciasta francuskiego100 g
sera tartego
mozzarella100 g
wędzonego łososiakępka
szczypioru (u mnie z
cebuli siedmiolatki)6 łyżek
jogurtu naturalnego1
jajkogałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki)
pieprz ziołowy*** Niestety zrobiłam tartę na większej formie do tarty;) (o średnicy 26 cm) Była fajna, cieniutka i smaczna, ale wydaje mi się, że z masą z podwójnej ilości składników lub w mniejszej formie wyglądałaby jeszcze lepiej.**
Solący mogą dodać trochę
soli, ale ja nie używałam i uważam, że w przypadku tej tarty
sól jest zupełnie zbędna.Przygotowanie:Schłodzone w lodówce
ciasto francuskie rozłożyć w formie do tarty aż po same brzegi (ciasto zwisające poza brzegi formy obciąć). Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, a na nim suche ziarna
fasoli***.
Potem zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż ciasto nabierze złotego koloru (ok. 20 minut). Z piekarnika wyciągnąć zrumienione
ciasto francuskie i zdjąć z niego papier z
fasolą.
Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki.
Szczypiorek posiekać. W misce wymieszać
jajko,
jogurt naturalny, potartą
mozzarellę, dodać kawałki
łososia,
szczypiorek,
pieprz ziołowy i
gałkę muszkatołową. Następnie na cieście równomiernie rozprowadzić przygotowaną masę.Przed wstawieniem do piekarnika przykryć tartę folią aluminiową, by brzegi ciasta za bardzo się nie przypiekły (gdy masa będzie już ładnie ścięta, można ściągnąć folię). Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut aż masa ładnie się zrumieni.*** Można też od razu zapiekać masę jajeczną wraz z pozostałymi składnikami na cieście francuskim, bez wcześniejszego zapiekania - tak robię zdecydowanie najczęściej.
Smacznego!