Wykonanie

Święta bez
kaczki nie zostaną zaliczone do udanych. Najlepiej kiedy przewidziane porcje będą konkretne, nawet sztuka na głowę ;) Zawsze, gdyby apetyt okazał się mniejszy,
pieczone mięso kaczki można wykorzystać do sałatek z
pomarańczami,
granatem czy
gruszkami.Ten przepis powstał przypadkowo, kiedy domownicy rozpierzchli się nagle do nieoczekiwanych zadań i musiałam przerwać pieczenie. Nie wiem, do końca, czy pieczenie czy odpowiedni czas leżakowania w solance czy może wspaniały farsz stanowiły o wielkim sukcesie dania. Mąż, od zawsze smakosz drobiu, stwierdził, że ma dylemat co jest lepsze, farsz czy
kaczka. Syn, który za
kaczką nie przepada chwalił delikatne, miękkie i aromatyczne
mięso przez cały posiłek. Osobiście też uważam, że to była moja najlepsza
kaczka, pieczona w całości! Pod warunkiem, że wystąpi w parze z tym "wdziankiem" :)Składniki:1
kaczka, około 2 kg, od sprawdzonego dostawcy2 litry
wody2 czubate łyżki
soli himalajskiej5 gałązek
szałwii5 gałązek
tymianku5
jabłek, u mnie renetaświeżo mielony
pieprzFarsz do
kaczki:1 szklanka
kaszy gryczanej palonej2 szklanki
wody1/3 szklanki
suszonych jabłek1/4 szklanki sułtanek10 suszonych podgrzybków, same kapelusze, namoczone w zimnej wodzie, dzień wcześniej4 kacze
wątróbki, oczyszczone i zamoczone godzinę w
mleku1 łyżka kaczego lub gęsiego tłuszczu3/4 pęczka
natki pietruszki4
goździki2
liście lauroweW zimnej, przegotowanej wodzie rozpuścić
sól.
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć i zalać solanką. Przykryć talerzem i dociążyć. Odstawić na 48 godzin (jeśli temperatura jest w okolicach
zera może stać na tarasie).Po tym czasie wyjąć i osuszyć na durszlaku.
Kaszę gryczaną zalać
wodą i posolić łyżeczką
soli. Dodać pokrojone
jabłka,
goździki,
liście laurowe i gotować 10 minut na małym ogniu, kolejne 10 przykryć i odstawić.
Wątróbki pokroić na mniejsze kawałki (godzinę wcześniej zamoczyć w
mleku).
Grzyby dokładnie umyć, nie gotować.
Kaszę wymieszać z odsączonymi
grzybami,
wątróbkami,
pietruszką, tłuszczem i wypełnić, ciasno wnętrze
kaczki. Otwór zabezpieczyć metalowymi wykałaczkami lub zaszyć. Natrzeć
kaczkę świeżo zmielonym
pieprzem.
Jabłka wydrążyć i pociąć w grube plastry. Wyłożyć nimi dno brytfanny, na nich ułożyć
kaczkę i znowu obłożyć plastrami
jabłek.

Wierzch obsypać gałązkami
ziół.Piekarnik rozgrzewać z brytfanną w środku do 200 stopni. Piec przez godzinę, później wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostygnięcia. W świąteczny dzień rozgrzać piekarnik i wstawić
kaczkę (wcześniej minimum godzinę powinna stać w temperaturze pokojowej) na 40 minut i piec w 200 stopniach.Jeśli chcemy piec od razu to wkładamy brytfannę do rozgrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) i pieczemy około 2 godziny (trzeba po dwóch godzinach sprawdzić czy odchodzi od kości). Podałam z czipsami z pieczonego w miodzie
selera.