Wykonanie
Słówko z Wikipedii:Sernik gotowanyOdmiana sernika, w którym
ser przygotowuje się oddzielnie (
jajka roztrzepane ze
śmietaną i gotowane na
mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę
serową w połączeniu z
masłem i
cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie
herbatnikami. Po wylaniu na wierzch
galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki w postaci
bakalii.U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernikaPrzepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg
sera.

Składniki:Kruche ciastoszklanka
mąki3 łyżki
masła2-3 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z
wanilią1
jajko3 łyżki
kakaoSer:1,5 kg
sera2 budynie
śmietankowe2
jajkaszklanka
cukruaromat waniliowycukier wanilinowymleko3 łyżki
skrobipół kostki
masłaPolewa:Tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła lub
margaryny
Wykonanie:Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną
wodą.Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić
jajka dodać
ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo dokładnie i starannie wymieszać.
Budyń wymieszać z
mlekiem i
skrobią -
mleka powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać
budyń ale nie za dużo!
Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy
ser będzie gorący powoli dodać
budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący
ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej.
Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz
masłem lub
margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz
czekolada będzie zimna ale nadal płynna wylać ją na
ser tworząc polewę. Gdy
czekolada będzie już chłodna deser należy wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
