ßßß
ciasto :Piekarnik nagrzewamy do 190 C. Formę keksówkę natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką, aby ciasto po upieczeniu łatwiej wychodziło. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wykładamy do keksówki (masa powinna sięgać 1/3 wysokości formy) i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, do czasu aż ciasto trochę urośnie, na wierzchu pojawi się chrupiąca "skorupka", a wetknięta wykałaczka będzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia (ale nie wkładamy do lodówki!). Gdy ciasto już wystygnie, okrawamy jego boki ostrym nożem, przekręcamy formę spodem do góry i pukamy końcem noża w dno. Ciasto powinno się delikatnie wysunąć. Przewracamy ciasto i nitką dzielimy je w poprzek na pół.krem :W misce miksujemy masło aż będzie puszysta. Stopniowo dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru. Stale mieszając, powoli dodajemy mleko i aromat waniliowy. Powoli dodajemy resztę cukru. W razie potrzeby, dodajemy więcej mleka, aby masa nabrała konsystencji odpowiedniej do smarowania.Jedną połówkę obficie smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią.Idealne nie tylko dla dzieci!