Wykonanie
Składniki (na 18 muffinów):150 g
masła1 szklanka
cukru150 g
czekolady gorzkiej300 g
mąki2 duże
jajka170 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao1 łyżka
cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzewamy do 190C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja używam kolorowych, żeby było weselej).
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
Czekoladę siekamy na małe kawałki.
Mąkę przesiewamy do miski razem z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy.
Jajka miksujemy w drugiej misce razem z
mlekiem.Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione
masło a za chwilę posiekaną
czekoladę. Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa
mąka nie powinna być widoczna. Masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną będą chrupkie na wierzchu a wetknięta wykałaczka będzie sucha.