Wykonanie
Przepis pochodzi z moich wypieków . Babka bardzo smaczna, choć jak dla mnie trochę za mocno czekoladowa. Sama nie
mogę uwierzyć, że to piszę, bo przecież uwielbiam
czekoladowe ciasta. Może to nie był ten dzień... ;) Ale poza tym babka pyszna, w sam raz do
kawki, a dzięki sporej zawartości
kakao smakuje jakby zawierała prawdziwą
czekoladę.

Składniki (wszystkie w temp. pokojowej):125 g
masła3/4 szk
cukru2
jajka1 szk
jogurtu greckiego2 szk
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szk
kakaoPrzygotować formę. Wysmarować tłuszczem. Można
potem posypać
bułką tartą. Ja tego nie robiłam.
Masło utrzeć mikserem, gdy zbieleje ucierając nadal dodać
cukier. Wbijać
jajka, po jednym, wciąż miksując. Odstawić mikser. Dodawać na zmianę
mąkę i
jogurt, lekko miksując lub mieszając widelcem. Ważne by teraz nie miksować za długo lecz tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy. Sporo rośnie więc masa powinna sięgać do około 3/4 wys. formy.Piec w temp. 150st. C. przez około 50-60min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremki.Składniki na polewę:100 ml
mleka100 g
czekolady gorzkiej15 g
masła15 g
cukru pudruZagotować
mleko, wrzucić do niego posiekaną
czekoladę. Gdy zacznie się topić dodać
masło i
cukier. Mieszać do uzyskania lśniącej polewy. Udekorować ciasto.Smacznego:)