ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mięsem mielonym (na dwa sposoby)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (na dwa sposoby)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam faszerowane warzywa. Jedną z moich ulubionych wersji jest farsz z mięsa mielonego. Kiedyś przygotowywałam taką cukinię z przesmażonym mięsem mielonym, dziś do nadzienia preferuję delikatniejsze mięso - takie, jak na gołąbki. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne, dlatego podaję je oba. Smacznego:) dla 2-3 osób:
Cukinie faszerowane mięsem jak na gołąbki:
duża cukinia,
200-250 g mielonego mięsa,
1/2 - 3/4 paczki ugotowanego ryżu,
mała cebula,
sól, pieprz, majeranek, czosnek, ew. słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego
szybki sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Cukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z mięsem, ryżem i przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone cukinie.
Cukinie faszerowane przesmażonym mięsem mielonym:
dwie małe cukinie (szybciej się upieką i mięso się nie przesuszy),
250 g mięsa mielonego,
cebula,
ząbek czosnku,
opcjonalnie kilka pieczarek,
opcjonalnie pół dużej papryki (można zastąpić innym warzywem),
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione suszone zioła
kilka łyżek startego żółtego sera
Mięso przesmażyć z posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami i warzywami, na koniec dodać czosnek i przyprawić. Wydrążone cukinie nadziewać przygotowanym farszem, posypać serem, zapiekać ok. 25 minut w temp 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/cukinia-faszerowana-miesem-mielonym-na.html