ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i i ricottą

Cannelloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i i ricottą

nazwa

Wykonanie

Przyrządzałam już cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze szpinaku, mięsa mielonego i ricotty. Sos pomidorowy możemy zastąpić beszamelem lub innym ulubionym sosem do zapiekanek. Smacznego:)
Polecam też cannelloni z mięsem mielonym i cannelloni ze szpinakiem i fetą. dla 2 -3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
ok. 400-450 g mrożonego szpinaku,
ok. 250 g mięsa mielonego,
ok. 100-150 g ricotty,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ew. przyprawa do mięsa mielonego
kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli,
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć z mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć szpinak, połączyć go z mięsem mielonym i pokruszoną ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany makaron, posmarować go sosem i posypać serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/02/cannelloni-ze-szpinakiem-miesem.html