ßßß Cookit - przepis na warzywa pod serową kruszonką

warzywa pod serową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na wegetariańską potrawę, która może może być wspaniałym dodatkiem do mięsa, ale świetnie sprawdzi się również jako samodzielne danie. Możemy tu wykorzystać dowolne ulubione warzywa, świetnie sprawdziłaby się tu na przykład dynia lub kabaczek. Smacznego:)
Źródło: przepis Pascala Brodnickiego (po mojej modyfikacji) dla 3 osób:
mały bakłażan,
dwie małe cukinie,
czerwona papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorków,
ok. 1/4 - 1/3 kawałka sera typu feta (do smaku),
łyżka przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych pomidorów),
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka w proszku na kruszonkę:
ok. 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki,
ok. 100 g mąki,
ok. 100 g. startego parmezanu,
sól, pieprz, papryka w proszku
Warzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć przecier pomidorowy (można dolać troszkę wody) i wymieszać. Suszone pomidorki pokroić w paseczki, fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/warzywa-pod-serowa-kruszonka.html