Wykonanie




Dziś przepis na wegetariańską potrawę, która może może być wspaniałym dodatkiem do
mięsa, ale świetnie sprawdzi się również jako samodzielne danie. Możemy tu wykorzystać dowolne ulubione warzywa, świetnie sprawdziłaby się tu na przykład
dynia lub
kabaczek. Smacznego:)Źródło: przepis Pascala Brodnickiego (po mojej modyfikacji) dla 3 osób:mały
bakłażan,dwie małe
cukinie,
czerwona papryka,
cebula,3 ząbki
czosnku,kilka
suszonych pomidorków,ok. 1/4 - 1/3 kawałka
sera typu
feta (do smaku),łyżka
przecieru pomidorowego (zamiast niego możemy użyć świeżych
pomidorów),
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie, słodka i
ostra papryka w proszku na kruszonkę:ok. 100 g zimnego
masła pokrojonego na małe kawałki,ok. 100 g
mąki,ok. 100 g. startego
parmezanu,
sól,
pieprz,
papryka w proszkuWarzywa pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni (
czosnek wrzucić pod koniec), doprawić. Gdy będą prawie gotowe dołożyć
przecier pomidorowy (można dolać troszkę
wody) i wymieszać.
Suszone pomidorki pokroić w paseczki,
fetę pokruszyć; składniki połączyć z warzywami. Składniki na kruszonkę połączyć i palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku (mogą być większe i mniejsze okruchy). Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, nałożyć na nie kruszonkę i zapiekać około 20-30 minut (lub do zrumienienia kruszonki) w 190 stopniach.