ßßß Cookit - przepis na zimowa zupa z jarmużem i paszteciki z pieczarkami

zimowa zupa z jarmużem i paszteciki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na pełną warzyw zimową zupę z jarmużem i ciecierzycą. W wersji wegetariańskiej możemy oczywiście wyeliminować z przepisu wędlinę, a zamiast niej dorzucić ulubione jarzyny. Do pasztecików z pieczarkami zazwyczaj dorzucałam jeszcze szynkę, ale jako że do zupy dodałam kiełbasę, odpuściłam ją sobie w przystawce. Smacznego:)
Źródło (zupa): http://www.laurainthekitchen.com/recipes/sausage-and-kale-soup/ na zupę:
laska ulubionej kiełbasy,
posiekana drobno cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki,
mala puszka ciecierzycy (lub pół dużej),
puszka krojonych pomidorów,
5-6 szklanek bulionu drobiowego,
ok. 450g jarmużu,
sól, pieprz,
1/2 szklanki startego parmezanu
Kiełbasę kroimy w plasterki o obsmażamy razem z posiekana marchewką, cebulą i selerem. Na końcu dodajemy czosnek i przesmażamy około minuty, doprawiamy. Wlewamy bulion i pomidory z puszki, zagotowujemy, wrzucamy ciecierzycę i jarmuż.Gotujemy około 20 minut, przed podaniem posypujemy startym parmezanem. na paszteciki:
płat ciasta francuskiego,
ok. 400-500 g pieczarek,
cebula,
opcjonalnie kawałek szynki,
kilka łyżek startego sera
Pieczarki pokroić na plasterki, przesmazyć na maśle z cebulą. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć grzyby i troszkę sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/zimowa-zupa-z-jarmuzem-i-paszteciki-z.html