Wykonanie



Dziś propozycja na pełną warzyw zimową zupę z
jarmużem i
ciecierzycą. W wersji wegetariańskiej możemy oczywiście wyeliminować z przepisu
wędlinę, a zamiast niej dorzucić ulubione jarzyny. Do pasztecików z
pieczarkami zazwyczaj dorzucałam jeszcze
szynkę, ale jako że do zupy dodałam
kiełbasę, odpuściłam ją sobie w przystawce. Smacznego:)Źródło (zupa): http://www.laurainthekitchen.com/recipes/sausage-and-kale-soup/ na zupę:laska ulubionej
kiełbasy,posiekana drobno
cebula,2
łodygi selera naciowego,2 ząbki
czosnku,2 obrane i pokrojone w plasterki
marchewki,mala puszka
ciecierzycy (lub pół dużej),puszka krojonych
pomidorów,5-6 szklanek
bulionu drobiowego,ok. 450g
jarmużu,
sól,
pieprz,1/2 szklanki startego
parmezanuKiełbasę kroimy w plasterki o obsmażamy razem z posiekana
marchewką,
cebulą i
selerem. Na końcu dodajemy
czosnek i przesmażamy około minuty, doprawiamy. Wlewamy
bulion i
pomidory z puszki, zagotowujemy, wrzucamy
ciecierzycę i
jarmuż.Gotujemy około 20 minut, przed podaniem posypujemy startym
parmezanem. na paszteciki:płat
ciasta francuskiego,ok. 400-500 g
pieczarek,
cebula,opcjonalnie kawałek
szynki,kilka łyżek
startego seraPieczarki pokroić na plasterki, przesmazyć na
maśle z
cebulą. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć
grzyby i troszkę
sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym
jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.