ßßß Cookit - przepis na ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym

ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Chyba wyspecjalizowałam się już w daniach ,,czyszczących" lodówkę:) Bez wątpienia zapiekanki to świetne pole do popisu w tej materii, więc dziś prosty przepis warzywa zapiekane z sosem czosnkowym. Jeśli nie lubimy czosnku, możemy go zastąpić świeżymi ziołami (na przykład natką pietruszki, koperkiem, bazylią), wtedy otrzymamy łagodny sos ziołowy. Do potrawy używamy tego, co mamy w lodówce, więc nie trzeba sugerować się moimi składnikami. Smacznego:) dla 2-3 osób:
około 4-5 dużych ziemniaków,
2-3 marchewki,
kawałek kiełbasy lub innej wędliny,
ok. 200 g pieczarek,
kilka łyżek groszku,
kilka łyżek ciecierzycy,
duża cebula,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn na sos: kilka łyżek majonezu i kilka łyżek śmietanki (18%) lub jogurtu naturalnego,
około 3 ząbków czosnku (do smaku),
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,
Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć z posiekaną cebulą. Sos: majonez połączyć ze śmietanką, startym czosnkiem i natką. W naczyniu do zapiekania układać warstwami przyprawione warzywa z wędliną i pieczarkami, przekładać je sosem czosnkowym i startym serem. Zapiekać około 20-30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/ziemniaczana-zapiekanka-z-sosem.html