Wykonanie


Chyba wyspecjalizowałam się już w daniach ,,czyszczących" lodówkę:) Bez wątpienia zapiekanki to świetne
pole do popisu w tej materii, więc dziś prosty przepis warzywa zapiekane z
sosem czosnkowym. Jeśli nie lubimy
czosnku, możemy go zastąpić świeżymi
ziołami (na przykład
natką pietruszki,
koperkiem,
bazylią), wtedy otrzymamy łagodny sos
ziołowy. Do potrawy używamy tego, co mamy w lodówce, więc nie trzeba sugerować się moimi składnikami. Smacznego:) dla 2-3 osób:około 4-5 dużych
ziemniaków,2-3
marchewki,kawałek
kiełbasy lub innej
wędliny,ok. 200 g
pieczarek,kilka łyżek
groszku,kilka łyżek
ciecierzycy,duża
cebula,kilka łyżek
startego sera,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn na sos: kilka łyżek
majonezu i kilka łyżek
śmietanki (18%) lub
jogurtu naturalnego,około 3 ząbków
czosnku (do smaku),opcjonalnie kilka łyżek
natki pietruszki,
Ziemniaki i
marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry.
Kiełbasę i
pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć z posiekaną
cebulą. Sos:
majonez połączyć ze
śmietanką, startym
czosnkiem i
natką. W naczyniu do zapiekania układać warstwami przyprawione warzywa z
wędliną i
pieczarkami, przekładać je
sosem czosnkowym i
startym serem. Zapiekać około 20-30 minut w 180 stopniach.