Wykonanie


Już od dawna miałam ochotę wypróbować przepis na francuską zupę
cebulową i skoro tylko zaopatrzyłam się w większa ilość
cebuli, postanowiłam ja przyrządzić. Tradycyjnie tę zupę przyrządza się na wywarze wołowym, ja użyłam drobiowego. Poza tym zazwyczaj zapieka się ją i podaje z wielką grzanką z
serem - ja dorzuciłam małe
serowe grzanki. Ziemniaczane krokieciki możemy przyrządzić, gdy ugotowaliśmy za dużo
ziemniaków - razem z surówką mogą stanowić wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Smacznego:)Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/potato-croquettes/ na zupę:4 duże
cebule pokrojone na półplasterki,łyżka
masła,łyżka
cukru,łyżka świeżego
tymianku,1/2 szklanki
białego wina,około 4 szklanek
bulionu,kilka kromek
chleba i starty
cheddar (lub inny
starty ser),
sól,
pieprzPodsmażyć
cebulę na
oliwie z
masłem, posypać
cukrem, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż
cebula się skarmelizuje. Dodać
wino i
tymianek, poczekać, aż
alkohol wyparuje, wlać
bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki -
chleb pokroić w kostkę, posmarować
oliwą i posypać
serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki. na krokieciki:2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych
ziemniaków,
żółtko,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,po 2 łyżeczki granulowanego
czosnku i granulowanej
cebuli,1/2 szklanki startego
parmezanu,1/2 szklanki
sera cheddar,
sól,
pieprzpanierka: 2
jajka, około szklanki lub dwóch
bułki tartejPołączyć wszystkie składniki krokiecików i dobrze wymieszać. Z masy formować kolejno krokiety i panierować je w
jajku oraz
bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru,