Wykonanie

Zupomaniaków dalszy ciąg. Zima sprzyja konkretnym, rozgrzewającym zupkom, a ponieważ moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju zupki, dzisiaj przedstawiam Wam II wersję naszej ulubionej zupy gulaszowej. Od kilku lat byłam wierna tej zupie gulaszowej, aż do wczoraj, gdy postanowiłam ją troszkę zmodyfikować, dodałam m.in.więcej warzyw (
marchew,
pietruszkę,
seler naciowy), których w tamtej nie było, a pominęłam łazanki. Zupka wyszła cudna, jak wszystkie gulaszowe, które do tej
pory przygotowałam, ta jest dodatkowo bezglutenowa. Polecam bardzo gorąco, to bardzo pożywna, rozgrzewająca,
mięsno-warzyna propozycja na zimowy obiad, mniam... :-)Ja przygotowywałam od razu porcję na dwa dni, w dużym 5,5l garnku, ilości można dopasować do własnych potrzeb.Składniki:- 1,5kg chudej
wołowiny bez kości- 1kg obranych
ziemniaków (można dać więcej)- 5-6 średnich
cebul- po strąku
papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie)- 3
marchewki- 1 większy
korzeń pietruszki- 2
łodygi selera naciowego- 1 cała główka
czosnku- ok.300ml czerwonego
wytrawnego wina (lub
wody)- 1-1,5l
bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub
wody-
sól do smaku- 4 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki- 2 łyżki (stałego) bezzapachowego
oleju kokosowego lub
smalcu (ew.
oliwy) + 1 łyżka do podsmażenia warzyw na patelniW garnku rozgrzać
olej kokosowy, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę
cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone w dość dużą kostkę
mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe
mięso, posypujemy je
ostrą papryką, zalewamy
winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę
marchewki,
korzeń pietruszki i
łodygi selera naciowego.

Dolewamy część
bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej.W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, dodajemy pokrojone w kostkę
papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę
ziemniaki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką
bulionu i podduszamy całość ok.10 minut.

Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości
mięsa. Doprawiamy do smaku
solą.

Ja gotowałam łącznie ok.1,5h,
mięso w zupie było mięciutkie. Można doprawić jeszcze
chili, ja tym razem pominęłam, zupa była wystarczająco ostra.
Bulion (
wodę) dolewamy stopniowo tak, by zupa nie była zbyt rzadka, gulaszowa to zupa, która powinna być dość gęsta. Z podanych składników mnie wyszło 5l zupy.

Do takiej zupki idealnie pasuje domowe
pieczywo. U mnie z dodatkiem
bagietek orkiszowo-żytnich.






Smacznego :-)