Wykonanie

Zupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "
wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na naszym
stole, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg
wołowiny bez kości- 1l
bulionu (lub
wody)- 350ml czerwonego,
wytrawnego wina lub
wody- 1kg
ziemniaków- 4 ząbki
czosnku- 3
cebule- 2 łyżki
smalcu (u mnie
olej kokosowy) lub 6 łyżek
oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku- po strąku
papryki żółtej, zielonej i czerwonej-
sól- szczypta
chilli (nie trzeba)Łazanki:- 100g
mąki ( u mnie orkiszowa typ750)- 1
jajko-
sólMięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebule obrać i posiekać.
Smalec albo
olej rozgrzać w garnku, wrzucić
cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać
mięso posypać
papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać
winem lub
wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę
bulionu.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Strąki papryki umyć, podzielić na pół , oczyścić z gniazd nasiennych i białych włókien, pokroić w kostkę.
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym
bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z
mięsem i doprawić
solą.

Z
mąki,
jajka i
soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę
wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki.

Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą
chilli. Zupę podawać gorącą z dodatkiem
pieczywa.



Smacznego :-)