Wykonanie

W okresie jesienno-zimowym takie dania smakują najbardziej. Nigdy nie sądziłam, że przygotowanie samodzielnie pyz ziemniaczanych jest tak banalnie proste. To moje pierwsze pyzy i z pewnością nie ostatnie. Aż nie do wiary, że z samych
ziemniaków (gotowanych i surowych startych), z niewielkim tylko dodatkiem
skrobi ziemniaczanej stworzymy danie obiadowe, a jednak dało się. Pyzy (czy kluski, jak kto woli) wyszły przepyszne. Reszcie Rodzinki zasmakowały również, więc wrócimy do tego przepisu jeszcze nie raz. Polecam, dodatkowo jest to danie wegańskie i bezglutenowe, gdyby dla kogoś miało to znaczenie. Z podanych składników wyszło mi 28 sztuk. Znalezione tutaj .Składniki:- 1200g obranych
ziemniaków- 1 łyżka
mąki (
skrobi) ziemniaczanej- 2-3
cebule-
olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub
smalec-
sól-
olej (
oliwa) 1 łyżka jako dodatek do
wody1/3
ziemniaków, czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić.2/3
ziemniaków, czyli 800g zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć na gazie do miski (maksymalnie jak się da) z nadmiaru
wody, dorzucić do miski z ugotowanymi, następnie
wodę z miski wylać, a z dna zeskrobać
skrobię ziemniaczaną i dorzucić do miski z
ziemniakami, dodać jeszcze łyżkę
mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego i gotować we wrzącej, osolonej wodzie, z dodatkiem 1 łyżki
oliwy (
oleju) ok.2 minuty od wypłynięcia.Podawać z
cebulką podsmażoną na
oleju kokosowym,(lub ze
smalcem, skwarkami... itp.)




Smacznego :-)