Wykonanie
Francuska zupa rybna Bouillabaisse, aż trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać
szafran,
skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i
owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada. U nas za każdym razem są inne
ryby (to co akurat uda mi się kupić) i zawsze jest równie smaczna. Jest smak jest wręcz bajeczny... Poezja, kwintesencja smaku- te określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji.Składniki:- 2kg filetów ryb
morskich (u mnie tym razem:
łosoś, miruna nowozelandzka,
okoń nilowy i
polędwiczki dorsza atlantyckiego)- ok.500g różnych
owoców morza:
ośmiorniczki,
krewetki,
kraby,
homary, mule..)- 2
marchewki- 2 duże
cebule- kilka ząbków
czosnku (u mnie cała główka)- biała część
pora- 500g
pomidorów- 1 szklanka białego
wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej
oliwy z oliwek-
koperek,
szafran (szczypta)-
sól, świeżo mielony
pieprz- ok.1,5-2l
wody lub
wywaru rybnego (ja
daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8
pomarańczy (ja
daję gotową Oetkera)- 2 łyżki
soku z cytryny- szczypta
chili (nie trzeba)Dodatkowo:-
bagietka- trochę
oliwy i
masła- ząbek
czosnkuFilety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy
sokiem z cytryny.W garnku podsmażamy na
oliwie pokrojoną w kostkę
cebulę i
por pokrojony w półkrążki. Dodajemy
marchewki pokrojone w talarki, i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy zmiażdżone ząbki
czosnku i mieszamy.
Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę
szafranu,
skórkę pomarańczową i zalewamy
wodą lub
bulionem. Dorzucamy
fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy
białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy
owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę w osobnym garnku w słonej wodzie i dopiero wówczas dorzucić je do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Można także dodać szczyptę
chili.
Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki
bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem
czosnku i podsmażyć na patelni na
oliwie z
masłem lub w piekarniku.
Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym
koperkiem.
Smacznego :-)