Wykonanie

Choć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa
razy do roku makowiec na naszym
stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje.
Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na
mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne
ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego
maku i polewa z
cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-))Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej, że używając
mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę.Składniki na 2 foremki ok.35cm :Ciasto:- 530g
mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g
mąki pszennej- 50g
drożdży- 200g kwaśnej
śmietany ( u mnie 12%)- 250g
masła ( w temp.pokojowej)- 2
żółtka- 1-2 łyżki
cukru trzcinowego ( dałam 1/2)- szczypta
soliW naczyniu rozkruszyć
drożdże, dodać
cukier trzcinowy , zalać letnią
śmietaną i odstawić na kilka minut.
Mąkę,
sól i
masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać
mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę
makową.

Masa makowa:- 500g
maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u)- 1,5 szkl
ksylitolu lub 1 szkl
ksylitolu i 2 łyżki
miodu- 3-4
jajka- mały słoik powideł- 125g
masła- 1 łyżeczka kartoflanki- szczypta
drożdży- kilka kropli
olejku migdałowego- 150-160g
bakalii ( ja
daję tylko mielone
migdały i
orzechy laskowe) można dowolnie, np.skórka ,
rodzynki,
orzechy,
migdały+ dodatkowo: puder trzcinowy,kremówka i cięte
migdały
Mak mielony zalać wrzątkiem w ilości 0,5l
wody na 0,5kg
maku. Zamieszać i odstawić do przestygnięcia.Gdy używamy
maku w całości trzeba go zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok.20 minut. Następnie odcedzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
Masło roztopić i przestudzić.W misce utrzeć
mak z
ksylitolem,
miodem, kilkoma kroplami
olejku, dodajemy po jednym
żółtku ciągle ucierając. Dodajemy szczyptę
drożdży,
bakalie, kartoflankę, powidła . Na końcu dodać ubite na sztywno
białka jaj i delikatnie zamieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie lub trzy części w zależności od używanych keksówek. Ja użyłam dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść
potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę
makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem.



Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować
wodą lub rozbełtanym
jajkiem.

Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję
lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami
olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze
migdałami.



Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte.Smacznego :-)