ßßß Cookit - przepis na Zupka Córeczka Tatusia

Zupka Córeczka Tatusia

nazwa

Wykonanie

Nazwa zupki może brzmi tajemniczo ale taka właśnie jest. Powstała z bardzo nikłych relacji między ojcem a córką. Mój tata rzadko gotował a jeśli już to robił to czasem wychodziły mu cuda. Tak było i z tą zupką. Ja do przepisu dodałam coś od siebie i powstała Córeczka Tatusia:)
- po kawałku mięsa wieprzowego i drobiowego
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- 6 ziemniaków
- 100g szpinaku w liściach
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk, natka pietruszki
- śmietana/jogurt
Mięso zalewamy wodą i zaczynamy gotować wywar. Warzywa- prócz ziemniaków, cebuli i szpinaku kroimy w cienkie słupki, cebulę i ziemniaki w kosteczkę, ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy zszumujemy już nasz wywar ( dla niewtajemniczonych- po prostu ściągniemy resztki wypływającej krwi) do garnka wrzucamy warzywka w słupkach, marchew i ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej cebulę wraz ze szpinakiem. Pod koniec tej czynności solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkotałową a następnie wrzucamy wszystko do garnka z zupą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ogórka i dużą łyżkę suszonego lub garść świeżego lubczyku.. Gotujemy jeszcze z 15 minut a następnie zabielamy śmietaną lub jogurtem, w miarę potrzeby doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Jeśli lubicie zupy o kwaskowatym smaku możecie dolać soku z ogórków. Mój tata dokładał do zupy jeszcze parę poszatkowanych liści kapusty, ja tym razem tego nie dodałam.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/01/zupka-coreczka-tatusia.html