Wykonanie
Sambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim
oleju i nadziewanych
mięsem z warzywami, samymi warzywami lub
serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza.Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić ciekawe urozmaicenie w polskiej kuchni :)Na końcu posta zamieszczam film instruktażowySkładniki ciasta2,5 szklanki
mąki oraz trochę
mąki do podsypywania podczas wałkowania ciasta1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (zamiast proszku można użyć
drożdży)1 łyżeczka
soli6 łyżeczek
oleju roślinnego lub 3 łyżki
masła3/4 szklanki
wody (lub więcej w razie potrzeby)*** 2 - 3 szklanki
oleju do smażeniaSkładniki farszu250 - 300 g mielonej
wołowiny1,5 szklanki drobno posiekanej
czerwonej cebuli1 lub 2 ząbki drobno posiekanego
czosnku1 pęczek drobno pokrojonego grubego
szczypiorku (najlepiej sprawdza się z
cebuli dymka)1 szklanka drobno posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonego kuminu lub
kminku1 łyżeczka
soliopcjonalnie 1/3 łyżeczki mielonego
kardamonuopcjonalnie dla miłośników ostrej kuchni 1 drobno posiekana
papryczka chiliopcjonalnie 1 łyżka
koncentrat pomidorowegoPrzygotowanie ciastaM ąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól oraz
olej i stopniowo dodając
wody wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodawać
wody).Przełożyć ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i zagniatać przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Przygotowanie farszuNa suchej patelni (bez
oleju) podsmażyć przez kilka minut mieloną
wołowinę, aż odparuje nadmiar
wody i
mięso zacznie zmieniać kolor. Następnie dodać
cebulę i
czosnek i smażyć kolejne 5-6 minut lub do czasu kiedy
cebula zacznie przybierać lekko brązowy kolor (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło)Po tym czasie dodać
przyprawy, ewentualnie drobno posiekane
chili i smażyć kolejne 3 minuty, a następnie dodać posiekaną
natkę pietruszki i
szczypiorek. Po kolejnej minucie smażenia zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie sambousaCiasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie 2-3 mm arkusze na podsypanej
mąką stolnicy.Wyciąć duże
okręgi, napełnić je farszem, składać na pół i skleić brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą
mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości
wody).Smażyć około 4-8 minut w głębokim naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.*** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut)Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu np.
sezamem.Podawać gorące.Poniżej film instruktażowy