Wykonanie
Kasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się bez dokładek. :-) Porcja jest spora i na pewno
naje się nią cała rodzina. Polecam solidnie doprawić
kurczaka, będzie świetnie pasował do delikatnej w smaku
kaszy.

2
filety z kurczaka + ulubione
przyprawy, u mnie
przyprawa barbecue od
Przyprawy Świata
Gdynia1 szklanka
kaszy jaglanej2 kostki
bulionowe (warzywne)500g
pieczarek2
cebulesos sojowy1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyopakowanie
sera feta2 łyżki posiekanego
szczypiorkuolejsól,
pieprz1.
Kaszę gotujemy do miękkości w wodzie z kostkami warzywnymi.2. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, po czym dorzucamy pokrojone w plasterki
pieczarki. Skrapiamy
sosem sojowym, wrzucamy skórkę otartą z
cytryny i
szczypiorek. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy do odparowania
wody.3. Filety kroimy w kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach. Podsmażamy.4. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem i układamy w nim kolejno: 1/2
kaszy,
pieczarki z
cebulą, filety, 1/2
kaszy, pokruszony drobno
ser feta.5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut.





