Wykonanie
Dostałam od aledobre w tym miesiącu także do przetestowania
przyprawę do gyrosa - w dodatku duże opakowanie. Mieszanka jest bardzo łagodna z wyczuwalną nutą
cebuli,
oregano i
papryki.Wszystko, co lubię :))) Zrobiłam więc szaszłyki.Szaszłyki z marynowaną
dynią0,5
pierś z kurczaka2
cebulemarynowana
dyniaprzyprawa do gyrosa (do kupienia tutaj)
sól2 łyżki
olejuPierś pokroić w kostkę.Doprawić
solą, wlać
olej,
przyprawę do gyrosa - wymieszać.
Cebulę pokroić w krążki.
Dynię wyjąć z zalewy.Nakłuwać na patyczki w dowolnej kolejności
mięso,
cebulę i
dynię.Dodatkowo jeszcze każdy składnik posypałam
przyprawą do gyrosa.Smażyć na rozgrzanej patelni do momentu aż
mięso będzie upieczone, czyli rumiane.Podane z domowym
sosem czosnkowym - stąd .Tak wygląda opakowanie
przyprawy:
Przyprawa spisała się świetnie, pozostanie moją ulubioną.Idealnie skomponowane składniki-
papryka,
pieprz,
oregano,
kolendra, suszona
cebula i inne
zioła.Świetna jakość tych
ziół sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczne.W
przyprawie jest tylko niewielka ilość
soli, co sprawia, że możemy użyć tak dużo
przyprawy jak chcemy, bez obawy, że przesolimy danie.Najlepiej smakuje do gyrosa, szaszłyków, ale też gulaszu czy sałatek.