Wykonanie
Shoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki
mięsa, którym
przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować
przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości
Przyprawy Świata
Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami,
sosem czosnkowym i glazurowaną
marchewką .
podwójny
filet z kurczakaprzyprawa do shoarmy, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdyniaolej,
sól1.
Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski i dodajemy 2 łyżki
oleju i obficie obsypujemy
przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione
mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.
I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu, czyli
przyprawy. ;-)