Wykonanie
Jak zapewne zauważyliście na naszym
stole ostatnio goszczą dwa rodzaje posiłków: klopsiki i wszelkiej
maści koktajle
owocowe. Tym razem nie będzie inaczej i raz jeszcze pomęczę Was klopsikami (a co tam, chociaż zdaję sobie sprawę z monotonii), bo to jedyny sposób bym zjadła jakie kolwiek
mięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wiglotne w środku jadnakże te dodatkowo posiadają kawałki
pieczarek (możecie użyć innych
grzybów lub
grzybów leśnych).
Sos pieczarkowo -
kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty.

Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy:- 2
piersi z kurczaka (1 podwójna) ok 300-400g- 1/2 woreczka ugotowanej
kaszy jaglanej- 4
pieczarki (posiekane)-
sól,
pieprz do smakuDo przygotowania sosu potrzebujemy:-
mleko kokosowe, około 200ml (u mnie Alpro)- łyżeczkę
przyprawy "Eko Smaczek" (do kupienia tutaj).- 5-6
pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki- łyżeczkę
sosu sojowegoW misie robota lub w innym raczyniu umieścić pokrojone
mięso oraz pozostałe składniki i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Z powstałej papki formować pulpety i obsmażyć je z wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut). Po tym czasie k lopsiki przekładamy na talerz i w tym czasie przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone
grzyby i dodać
sos sojowy. Dodać
mleko i
przyprawę. W tak przygotowanym sosie umieszczamy klopsiki i gotujemy do miękkości ok 20-30 minut (na małym ogniu).Czy Wy też poczuliście powiew Azji na Waszych telerzach ?