Wykonanie
Trudno mi wstawić jeden odnośnik do strony, z której pochodzi ten przepis. Pierwszy raz trafiłam na niego daaawno temu, zaciekawił mnie, ale jakoś nie było okazji, aby z niego skorzystać.Przepis poszedł w zapomnienie i ostatnio przeglądając internet trafiłam na niego ponownie na blogu Moniki . Tym razem klamka zapadła - piekę :) Strasznie żałuję, że skorzystałam z przepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się
jabłka w środku. Rewelacja!Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z
jabłkami (ja uwielbiam!).Proporcje podaję po mojej modyfikacji.

Składniki: (foremka 21cmx31cm)2,5 s zklanki
mąki (u mnie krupczatka)200g
masła lub
margaryny4 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1
serek homogenizowany waniliowy(150 g)
aromat cytrynowyDodatkowo:8
jabłek średniej wielkościPolewa:1 łyżka
śmietany 18%1 szklanka
cukru pudruWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z
cukrem pudrem oraz
proszkiem do pieczenia. Dodać
jajko,
masło oraz
serek waniliowy i aromat. Przy użyciu haka w mikserze lub ręcznie zagnieść elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej
masłem i obsypanej
mąką).
Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki
jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać
mąką i rozwałkować. Przykryć nią
jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut.Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę. Łyżkę
śmietany i szklankę
cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia.

