ßßß Cookit - przepis na Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam zdjęcia szarlotki tatrzańskiej stwierdziłam, że muszę ją zrobić, wygląda naprawdę efektownie i jest również pyszna! Ciasto kruche wychodzi idealne, do tego kwaskowe jabłka - szara reneta. Ciasto jest czasochłonne, ale warte zrobienia.
Inspiracja
Ciasto
500g mąki krupczatki
250g margaryny (lub masła)
90g cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2-3 kg jabłek odmiana szara reneta
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę wielkości ok. 22x30 cm (moja miała 25x37 i szarlotka wyszła wysoka) wyłożyć papierem do pieczenia i 2/3 ciasta wylepić formę. Wylepioną formę i resztę ciasta włożyć do lodówki. Następnie obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na połówki lub ćwiartki, i za pomocą malaksera, maszynki do krojenia plastrów lub tarki krojącej w plastry pokroić jabłka na cienkie plasterki. Wszystkie plasterki umieścić w misce, dodać cukier i cynamon, delikatnie wymieszać, aby plasterki się nie rozleciały. Na schłodzone ciasto wyłożyć plasterki jabłek warstwowo, jeden na drugim. Docisnąć plasterki delikatnie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160 stopni do zarumienienia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/05/szarlotka-tatrzanska.html