Wykonanie

Jabłecznik z połówek to ostatnio bardzo popularne ciasto. Mimo tego, że jest tanie i szybkie do zrobienia, to smakuje świetnie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, żadnego ścierania czy przesmażania
jabłek. Dużą blaszkę zrobimy już za kilka złotych więc polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu.*foremka 25*34 cmSkładniki:3 szklanki
mąki tortowej200 g
serka homogenizowanego waniliowego200 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru (można dać więcej)łyżeczka
proszku do pieczenia8
jabłek2 łyżeczki
cynamonucukier puder lub
lukier na wierzch
Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane
masło,
cukier puder,
serek homogenizowany i
proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki.
Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać
cynamonem.

Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.