Wykonanie
Znalazłam ten przepis już jakiś czas u Kasi, która reklamuje go jako najlepszy jabłecznik. Według mojego podniebienia najlepszy to nie jest... ale jest jednym z najlepszych! :) Najlepsza chyba jest szarlotka, na którą mam przepis od mojej, która znowu ma go od babci - a szarlotkę znajdziecie TUTAJ ! :)Ta szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu i naprawdę... godna polecenia! :)
Potrzebujemy (forma 23x40cm):ciasto:- 2,5szkl
mąki,- 250g
masła,- 200g
serka homogenizowanego waniliowego,- 2/3szkl
cukru pudru (u mnie trzcinowy),- 4 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,dodatkowo:- 8
jabłek,-
cynamon,-
cukier puder.
Jabłka obrać, przekroić i na pół, pozbawić gniazd nasiennych i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Stolnicę delikatnie oprószyć
mąką, rozwałkować połowę ciasta i położyć na dnie formy. Ułożyć
jabłka (dziurą po gnieździe nasiennym do dołu), obsypać
cynamonem. Rozwałkować drugą połowę ciasta i przyłożyć nią
jabłka. Piec 60min w 180st. Po całkowitym wystygnięciu obsypać obficie
cukrem pudrem.