Wykonanie
Kochani, dzisiaj mam dla Was nietypową 'szarlotkę' lub też 'mini'
ciasteczka z
jabłkami - nazywajcie ten wypiek jak chcecie :) Ciasto bez
jajek robiłam już wielokrotnie, ale nigdy nie używałam takiej ilości
serka homogenizowanego oraz nie pozostawiałam
jabłek w takiej postaci. Ciasto wyszło bardzo delikatne, można wyczuć intensywny posmak
wanilii, który przeplata się cynamonowymi
jabłkami. Dzięki temu, że kawałki tych
owoców są takie duże, mamy bardziej
owoce z dodatkiem ciasta, a nie odwrotnie :) Uwielbiam!Składniki3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudruszczypta
soli2 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią200g
serka homogenizowanego waniliowego200g
masła roślinnego8
jabłekcynamonPrzygotowanie:Podane składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą, aby powstało elastyczne ciasto. Dzielimy je na 2 części. Na oprószonym
mąką blacie rozwałkowujemy jedną z nich i wylepiamy nią dno blachy (wcześniej wykładamy papierem).
Jabłka myjemy, obieramy, dzielimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na spodzie ciasta i posypujemy
cynamonem + ewentualnie
cukrem.Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy nią
jabłka. Boki dokładnie ze sobą zlepiamy.Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35-45 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony. Jeśli ciasto przypiecze się zbyt szybko powinniśmy przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia.Smacznego! :)