Wykonanie
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od Kasi . Chyba skusiła mnie nazwa "Ten najlepszy". Postanowiłam zrobić i oczywiście nie zawiodłam się. Szarlotka wyszła delikatna, krucha i pyszna.

Ciasto:2,5 szklanki
mąki250g
masła lub
margaryny200g
waniliowego serka homogenizowanego2/ 3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:8 dużych, słodkich
jabłekcynamonJabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Blachę (ok. 25x35) wyłożyć papierem i wyłożyć pierwszą część ciasta (można wykleić). Na cieście wyłożyć połówki
jabłek, posypać
cynamonem. Drugą część rozwałkować i przykryć nią
jabłka. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.


