ßßß

Ciasto:* 2,5 szklanki mąki* 250 g masła* 200 g waniliowego serka homogenizowanego* 2/3 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 i wystarczyło)* 2 opakowania cukru wanilinowego (pominęłam)* 1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:* 8 średnich, słodkich jabłek* cynamon* cukier puderJabłka obierać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.Mąkę, cukier i masło połączyć i zagnieść jak kruszonkę. Dodać serek waniliowy i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą i przełożyć do blachy (moja 26x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej połówki jabłek , przecięciem do dołu. Posypać obficie cynamonem. Przykryć jabłka rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Docisnąć delikatnie przerwy między jabłkami. Dzięki temu powstaną poduszki. Wierzch poduszek należy nakłuć by woda z jabłek miała gdzie parować.Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50min.Przestudzić i posypać cukrem pudrem.Smacznego :)