Wykonanie
Ciasto podpatrzyłam na stylowi.pl i postanowiłam wypróbować bo wyglądało bardzo oryginalnie:)Wyszukałam przepis (gotowaniecieszy), upiekłam i się zachwyciłam!Ten jabłecznik jest rewelacyjny, delikatny, bardzo kruchy i pyszny. Idealny jeszcze ciepły, po wystygnięciu i na drugi dzień. Choć na drugi dzień u nas było już go zdecydowanie za mało. Bardzo polecam do wypróbowania, tym bardziej, że jest mniej pracochłonny niż standardowe szarlotki.
Jabłek nie trzeba kroić i podsmażać. Wystarczy połówki ułożyć na surowym cieście, przykryć kolejną warstwą ciasta i upiec.Do przepisu na pewno
wrócę, być może z jakimiś modyfikacjami...


Ciasto:* 2,5 szklanki
mąki* 250 g
masła* 200 g
waniliowego serka homogenizowanego* 2/3 szklanki
cukru pudru (dałam 1/2 i wystarczyło)* 2 opakowania
cukru wanilinowego (pominęłam)* 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:* 8 średnich, słodkich
jabłek*
cynamon*
cukier puderJabłka obierać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Mąkę,
cukier i
masło połączyć i zagnieść jak kruszonkę. Dodać
serek waniliowy i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować pierwszą i przełożyć do blachy (moja 26x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na niej połówki
jabłek , przecięciem do dołu. Posypać obficie
cynamonem. Przykryć
jabłka rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Docisnąć delikatnie przerwy
między jabłkami. Dzięki temu powstaną poduszki. Wierzch poduszek należy nakłuć by
woda z
jabłek miała gdzie parować.Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50min.Przestudzić i posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)