ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z po��wkami jabďż˝ek

Szarlotka z po��wkami jab�ek

nazwa

Wykonanie

Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżki śmietany
1 jajko
1 kostka margaryny lub masła (250g)
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
Ponadto:
8 jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
cynamon do obsypania jabłek
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2018/02/Szarlotka-z-polowkami-jablek.html