Wykonanie

Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z
jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami
jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym
ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże łyżki
śmietany1
jajko1 kostka
margaryny lub
masła (250g)
Lukier:1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
śmietany 18%Ponadto:8
jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
cynamon do obsypania
jabłekDo miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
cukier puder,
jajko,
margarynę,
proszek do pieczenia i
śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki
jabłek układamy na cieście i obsypujemy je
cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na
jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno
mieć ładny złoto-brązowy kolor.
Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście.
Śmietanę mieszamy z
cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!















