Wykonanie
Lubimy
wątróbkę drobiową :))Jest bardzo zdrowa. Z awiera wysokowartościowe
białko, żelazo, dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (B1, B2, PP, B12, witamina C).Dlatego wciąż szukam nowym smaków i składników, z którymi mogłabym ją przyrządzić. No bo w końcu ... ile
razy można jeść
wątróbkę z cebulą???Mój nowatorski przepis z
drobiową wątróbką w roli głównej przypadł nam baaardzo do gustu. Kołderka z
cukinii, na której podałam
wątróbkę fajnie komponowała się z podsmażonymi
podrobami.Na blogu jest już przepis na gulasz z
wątróbki drobiowej,
wątróbkę w
sosie pomidorowym,
wątróbkę z
cebulą - tradycyjnie,
wątróbkę z kolorową
papryką - jest w czym wybierać :)))

Składniki:700g
wątróbki drobiowej2
młode cukiniekilka
pieczarek2
młode pory2
młode marchewkimajeraneksólświeżo zmielony
pieprzszczypta
cukruolejWykonanie:
Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
majerankiem i smażymy na rozgrzanym
oleju od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia solimy i
pieprzymy do smaku.Na drugiej patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojony w plasterki
por i
marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki
cukinie i pokrojone
pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku:
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany
koperek.Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami
cukinii, na nią wykładamy
wątróbkę. Podajemy z
pieczywem.
