Wykonanie
Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki:
paprykę,
cebulę i
pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich
cukinię czy
pieczarki.Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką
kiełbasę oraz
pieczarki.Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z
boczkiem lub
kiełbasą, zwłaszcza jeśli ma ono stanowić danie obiadowe :))Ja zawsze zajadam leczo z
pieczywem, mąż natomiast woli ... z
ryżem.

Składniki:3 duże ceb ule2 ząbki
czosnku1 kg
czerwonej papryki2
puszki pomidorów w sosie własnym3 łyżki
oleju słonecznikowego1 płaska łyżka
słodkiej papryki w proszkuszczypta
ostrej papryki w proszku
sólu mnie dodatkowo :1/2 kg dobrej, chudej
kiełbasy400g
pieczarekWykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany
olej, szklimy. Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany
czosnek. Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy
słodką paprykę w proszku, mieszamy i stawiamy ponownie na ogniu.
Kiełbasę kroimy w talarki, przekładamy do rondla z
cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki
papryki. Podsmażamy 10 minut i dodajemy pokrojone
pieczarki. Wlewamy
pomidory w sosie własnym, doprawiamy
ostrą papryką w proszku i
solą. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 20 minut, uważając, aby nie rozgotować
papryki.