ßßß
Proste, a często zapominane danie, leczo, czyli autentyczne niebo w gębie. Uwielbiam połączenie tych wszystkich smaków, które wspaniale ze sobą współgrają tworząc słodko-ostry bukiet.Leczo może być robione na wiele sposobów - wszystko zależy od inwencji twórczej gotującego:) Dziś wersja z kiełbaską i warzywami. Kolejne spotkanie z leczo będzie w nieco innym klimacie - z mielonym mięsem.Co potrzeba:200g kiełbasy (ja dałam podwawelską)1 czerwona papryka pokrojona w kawałki1 zielona papryka pokrojona w kawałki250g pieczarek pokrojonych w większe kawałkiszczypior posiekany drobno1 puszka pomidorów bez skórki (pokrojonych)1 cebula posiekana w piórka4 ząbki czosnku posiekanesól, pieprz, chilli, papryka ostra, papryka słodka1. Na rozgrzanym oleju należy zeszklić cebulkę z czosnkiem. Następnie posypujemy ją papryką ostrą i słodką.2. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w plastry/pól plastry i podsmażamy razem.3. Dodajemy pieczarki i paprykę i dusimy razem pod przykryciem.4. Po 5 minutach dodajemy pomidory i przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut.5. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa musisz dusić wszystko pod przykryciem dłużej - około 20 minut, aż warzywa zmiękną:)