Wykonanie

Proste, a często zapominane danie, leczo, czyli autentyczne niebo w gębie. Uwielbiam połączenie tych wszystkich smaków, które wspaniale ze sobą współgrają tworząc słodko-ostry bukiet.Leczo może być robione na wiele sposobów - wszystko zależy od inwencji twórczej gotującego:) Dziś wersja z
kiełbaską i warzywami. Kolejne spotkanie z leczo będzie w nieco innym klimacie - z mielonym
mięsem.Co potrzeba:200g
kiełbasy (ja dałam
podwawelską)1
czerwona papryka pokrojona w kawałki1
zielona papryka pokrojona w kawałki250g
pieczarek pokrojonych w większe kawałki
szczypior posiekany drobno1 puszka
pomidorów bez skórki (pokrojonych)1
cebula posiekana w piórka4 ząbki
czosnku posiekane
sól,
pieprz,
chilli,
papryka ostra,
papryka słodka1. Na rozgrzanym
oleju należy zeszklić
cebulkę z
czosnkiem. Następnie posypujemy ją
papryką ostrą i słodką.2. Dodajemy
kiełbasę pokrojoną w plastry/pól plastry i podsmażamy razem.3. Dodajemy
pieczarki i
paprykę i dusimy razem pod przykryciem.4. Po 5 minutach dodajemy
pomidory i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem 5 minut.5. Na koniec posypujemy
szczypiorkiem.Jeśli lubisz bardzo miękkie warzywa musisz dusić wszystko pod przykryciem dłużej - około 20 minut, aż warzywa zmiękną:)