ßßß
Składniki na 4 osoby :1/2 opakowania makaronu muszelki ( 250 g )200 ml kremówki 30 %1 łyżka słodkiej papryki mielonej1 łyżka ostrej papryki mielonej1 łyżeczka czosnku granulowanego2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )1 cebula1 papryka czerwona , spiczasta6 pieczarekparmezan do posypania1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie )sól do smaku
Makaron najlepiej ugotować, według wytycznych na opakowaniu .Filety kroimy w małą kostkę , solimy , odstawiamy . Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka , paprykę w paseczki , a pieczarki w plastry ( osobiście nie obieram pieczarek ,tylko wybieram młode i oczyszczam ) . Na rozgrzanej patelni, podsmażamy pieczarki , cebulkę i paprykę , do momentu aż cebulka będzie gotowa ( jest najlepszym wskaźnikiem 😉 ) , wsypujemy mieloną paprykę ostrą i słodką , cukier , oraz czosnek i smażymy jeszcze minutkę . Dokładamy kurczaka , solimy , mieszamy i podsmażamy około 2 minut , ciągle mieszając . Zalewamy śmietanką kremówką i mieszając smażymy około 5-6 minut . Na koniec wsypujemy ugotowany makaron , mieszamy dokładnie do połączenia składników , podgrzewamy chwilkę , aż makaron zrobi się gorący . Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem . Gotowe . Smacznego 😉