ßßß
Za kilka dni listopad. Jesień zadomowiła się u nas na dobre. Dni są coraz krótsze. Coraz szybciej nadchodzi zmrok. Gdy wracamy z pracy chętnie zajadamy pożywne, ciepłe zupy i gulasze. Dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewające i pyszne leczo z cukinią. Jest to spolszczona, moja wersja klasycznego węgierskiego leczo. Czerwona papryka, cukinia, pieczarki, pomidory i podsmażona domowa, biała kiełbaska od rodziców. Aromatyczne, bogate w warzywa, a jednocześnie swojskie. I do tego zdrowe.Składniki:500 g pieczarek500 g białej, parzonej kiełbasy2 czerwone papryki2 średnie cukinie2 duże cebule2 ząbki czosnku2 duże pomidory200 g koncentratu pomidorowego2 szklanki zimnej wody1 łyżka Vegety Natur1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki ostrej paprykiketchup pikantnysól, pieprzolej do smażeniaWykonanie:Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć paprykę przez około 5 minut. W między czasie obrać cukinie i pokroić ją w dużą kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać słodką i ostrą papryką. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać na patelnię. Smażyć razem z papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z pieczarkami.Białą kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i przesmażyć chwilę (aż się przyrumieni) na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami. Całość zamieszać.Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do garnka z pozostałymi składnikami.Dodać koncentrat pomidorowy, około 150 g ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć, przyprawić Vegetą Natur i podlać wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
