Wykonanie
Za kilka dni listopad. Jesień zadomowiła się u nas na dobre. Dni są coraz krótsze. Coraz szybciej nadchodzi zmrok. Gdy wracamy z pracy chętnie zajadamy pożywne, ciepłe zupy i gulasze. Dlatego dziś mam dla Was przepis na rozgrzewające i pyszne leczo z
cukinią. Jest to spolszczona, moja wersja klasycznego węgierskiego leczo.
Czerwona papryka,
cukinia,
pieczarki,
pomidory i podsmażona domowa,
biała kiełbaska od rodziców. Aromatyczne, bogate w warzywa, a jednocześnie swojskie. I do tego zdrowe.Składniki:500 g
pieczarek500 g białej, parzonej
kiełbasy2
czerwone papryki2 średnie
cukinie2 duże
cebule2 ząbki
czosnku2 duże
pomidory200 g
koncentratu pomidorowego2 szklanki zimnej
wody1 łyżka
Vegety Natur1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej paprykiketchup pikantny
sól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę także pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć na niej
pieczarki z
cebulą. Gdy
pieczarki zmiękną przełożyć je do dużego garnka.
Paprykę umyć, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę. Na taj samej patelni rozgrzać odrobinę
oleju i smażyć
paprykę przez około 5 minut. W
między czasie obrać
cukinie i pokroić ją w dużą kostkę. Wrzucić na patelnię, posypać słodką i
ostrą papryką.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać na patelnię. Smażyć razem z
papryką dalsze 5 minut. Całość przełożyć do garnka z
pieczarkami.
Białą kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i przesmażyć chwilę (aż się przyrumieni) na tej samej patelni. Wrzucić do garnka z warzywami. Całość zamieszać.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do garnka z pozostałymi składnikami.Dodać
koncentrat pomidorowy, około 150 g
ketchupu ( wszytko zależy od tego jak pikantne dania, kto lubi), posolić, popieprzyć, przyprawić
Vegetą Natur i podlać
wodą. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.