Wykonanie
Lekka, niskokaloryczna, zdrowa i do tego ... pyszna :))Taka właśnie jest ta zupa.Ugotowana na samej
włoszczyźnie , nie zawiera grama tłuszczu, a smak nadaje jej
sok pomidorowy, który jest u mnie często bazą pomidorówki.Dodatek zdrowej, bezglutenowej
kaszy jaglanej sprawia, że zupa jest syta i ma właściwości rozgrzewające (tak, tak
kasza jaglana czyni cuda)...Dla mnie - traf w 10-tkę!

Składniki:2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera2
łodygi selera naciowego1 ząbek
czosnku1l
soku pomidorowego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
kaszy jaglanejsólpieprzsłodka paprykaziele angielskiliść laurowyoreganoWykonanie:
Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka zalewamy
wodą. Gotujemy ok 15 minut po czym dodajemy
sól,
pieprz,
słodką paprykę, ząbek
czosnku,
ziele angielskie,
liść laurowy oraz szczyptę
oregano. Wlewamy
sok pomidorowy oraz dodajemy koncentrat. Kiedy warzywa są już miękkie, wyjmujemy je z
wywaru. Możemy je wykorzystać np. do sałatki bądź pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do zupy.
Kaszę przelewamy na sitku zimną
wodą, a następnie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się lekkiej goryczki charakterystycznej dla
kaszy jaglanej. Wrzucamy ją do gotującej się zupy i gotujemy całość ok 20 minut. Zupa jest treściwa i gęsta chociaż niskokaloryczna. Jeśli lubimy możemy zabielić ją dodatkowo łyżką
śmietany.