Wykonanie
Aromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących
ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych
mięsnych kuleczek.Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego
pieczywa smakuje idealnie.Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni.
![](/Data/Images/walijskiepichcenie.blogspot.com\2014_slash_11_slash_cebulowe-leczo-z-klopsikami/l/-104833309.JPG)
Składniki: (na duży garnek)6 sporych
cebul400g
pieczarek1
czerwona papryka4
ogórki konserwowesólpieprzsłodka paprykaostra paprykakoncentrat pomidorowy (do smaku)
olejNa klopsiki:1/2 kg dowolnego
mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam
mięso gulaszowe)1
cebula1
jajko2 łyżki
kaszki mannysólpieprzmajeranekbułka tarta do panierowania
Mięso mielimy wraz z
cebulą. Dodajemy
jajko,
przyprawy i
kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości
orzecha. Obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy na
oleju z każdej strony.Przygotowanie lecza:
![](/Data/Images/walijskiepichcenie.blogspot.com\2014_slash_11_slash_cebulowe-leczo-z-klopsikami/l/-993162138.JPG)
Na
oleju podsmażamy pokrojone w piórka
cebule wraz z pokrojoną w kostkę
papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy
cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski
pieczarki, mieszamy, solimy,
pieprzymy, dodajemy słodką i
ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną
wody i dodajemy
koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz
ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z
pieczywem.
![](/Data/Images/walijskiepichcenie.blogspot.com\2014_slash_11_slash_cebulowe-leczo-z-klopsikami/l/-218411939.JPG)