Wykonanie
Nowy Rok to i nowe postanowienia. Najważniejsze z nich - odchudzić kuchnie. ;-) W związku z tym proponuję dziś gotowane pulpety w lekkim,
paprykowym sosiku, bez dodatki
mąki,
śmietany czy innych niepożądanych w diecie składników. Miało być świeżo, lekko i smacznie. Wszystkie założenia spełniłam przygotowując to danie. :-)
500g
mięsa mielonego3 łyżki
kaszy manny1
jajko2
cebule3
czerwone papryki2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
papryka ostra,
papryka słodka1/2 pęczka
natki pietruszkiolej1.
Cebulę drobno siekamy.
Paprykę kroimy w kostkę.2.
Mięso mielone mieszamy z
cebulą,
jajkiem,
kaszą manną i
przyprawami. Formujemy małe pulpety. Wrzucamy je na wrzącą
wodę, gotujemy przez 30 minut.3. Na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju podsmażamy
cebulę i
paprykę. Zalewamy 1 szklanką
wody, dusimy przez około 30 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
koncentrat pomidorowy, ugotowane pulpety, łączymy wszystko ze sobą. Przed podaniem posypujemy posiekaną
natką pietruszki.