Wykonanie
Dziś na obiad przepyszna zapiekanka, niezbyt pracochłonna. Przez dodatek
jajek scalających pozostałe składniki jest oryginalna i smaczna. Charakteru i smaku nadaje jej
ser feta. Można podawać ją z
makaronem,
ryżem,
ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób.
1/2 kg
mięsa mielonego3
cebule2
papryki (kolor dowolny)1 puszka
pomidorów1 łyżka słodkiej
czerwonej papryki1 łyżka ostrej
czerwonej paprykisól,
pieprz,
olej1 kostka
sera feta5
jajek100g
sera żółtegonatka pietruszki1. Na rozgrzany
olej wrzucamy
cebulę i
paprykę. Kiedy
cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością
wody i dusimy do momentu aż
woda wyparuje a warzywa zmiękną.
2. Kiedy
woda wyparuje, wrzucamy
mięso mielone. Dodajemy
paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu. Kiedy
mięso się usmaży, wlewamy
pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy
natkę pietruszki,
ser feta (w kostkę) a
jajka wlewamy do miski i mieszamy.
3. Do zwartości garna dodajemy
ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy
jajko i mieszamy. Całość posypujemy
pietruszką i startym
żółtym serem.
4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.