Wykonanie
Uwielbiam taki obiad. Placki można by upiec w piekarniku zamiast smażyć, ale szczerze mówiąc wolę smażone.Składniki:500 g
mięsa wieprzowego z
szynki500 g
pieczarek3
cebule1
czerwona papryka1 łyżka
sosu sojowego1 kg
ziemniaków2
jajkaszklanka
mąkisól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
majeranekWykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić
pieprzem,
papryką i podsmażyć na patelni. Przełożyć do większego garnka.
Pieczarki przekroić na pół, a
potem na plasterki,
cebulę w kostkę,
paprykę w paseczki. Warzywa przełożyć do
mięsa i zalać
wodą tak aby całość była przykryta. Gotować aż do miękkości
mięsa. U mnie trwało to dobre 50 minut do godziny.
Potem całość posolić, dodać łyżkę
sosu sojowego dla koloru. Doprawić do smaku.Jeżeli chodzi o placki ziemniaczane to myślę, że każdy ma na nie inny sposób. Ja miksuje w melakserze
ziemniaki, dodaje 2
jajka,
mąkę,
sól,
pieprz i
majeranek i smażę na złoty kolor.I moje dane a'la placek po węgiersku gotowe.