ßßß Cookit - przepis na KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI

KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI

nazwa

Wykonanie

Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.
Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-)
Składniki:
2 udka z kurczaka (bez skóry)
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
1 łodyga selera naciowego
800g świeżego szczawiu
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
śmietana słodka 18%
do posypania:
pestki dyni
jajka
Wykonanie:
Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni i jajkiem pokrojonym w kostkę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/06/krem-ze-swiezego-szczawiu-z-pestkami.html