Wykonanie
Delikatnie kwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu.Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego
jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-)
Składniki:2
udka z kurczaka (bez skóry)3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
por1 łodyga
selera naciowego800g świeżego szczawiu
ziele angielskieliść laurowysólpieprzśmietana słodka 18%do posypania:
pestki dynijajkaWykonanie:Udka myjemy, zalewamy
wodą. Dodajemy obrane warzywa,
sól,
ziele angielskie,
liść laurowy i gotujemy ok 20 minut.
Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do
bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z
mięsa, które możemy później wrzucić do zupy.
Marchewkę i
pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy
śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Posypujemy uprażonymi
pestkami dyni i
jajkiem pokrojonym w kostkę.