ßßß Cookit - przepis na QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM

QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Quiche to rodzaj kruchego ciasta z warzywnym nadzieniem zalanego masą śmietanowo-jajeczną.
Taka wytrawna tarta do wspaniały pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Delikatny, kruchy spód + farsz cebulowo-boczkowy tworzy pożywną całość, która nie obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :)
Składniki na spód:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
1 papryka czerwona
2 jajka
200 g śmietany 18%
140 g boczku wędzonego
150 g sera żółtego
4 średnie cebule
sól
pieprz
słodka papryka
Wykonanie:
Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko i wodę, zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.
Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę. Mieszamy całość.
Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wylepiamy całość ciastem. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st . Podpiekamy ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy podsmażoną cebulę z boczkiem, odlewając wytopiony tłuszcz. (Można przecedzić przez sitko). Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, a wierzch posypujemy startym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok. 25 minut aż wierzch się zetnie i lekko zrumieni.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/05/quiche-z-cebula-z-boczkiem.html